logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



mostek w sosie cebulowym

garnek żeliwny garnki żeliwne mostek w sosie cebulowym
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2,5 kg mostka wołowego bez kości
  • 6 posiekanych cebul
  • 6 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 230 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 liść laurowy
  • 6 marchewek pokrojonych w palsterki
  1. W dużym garnku żeliwnym rozgrzać oliwę i obsmażać wołowinę ze wszystkich stron aż się zarumieni. Wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Dodać do garnka żeliwnego cebulę i smażyć przez 7 minut. Dodać czosnek i smażyć przez 1 minutę. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, tymianek, liść laurowy i paprykę.
  3. Przełożyć mięso do sosu. W razie potrzeby dolać wody aby mięso było przykryte. Przykryć i wstawić na 3 i 1/2 godziny do piekarnika nagrzanego do 160ºC. Co jakiś czas polewać mięso sosem.
  4. Pół godziny przed końcem pieczenia dodać marchewkę i wymieszać
  5. Wyjąć mięso i gotować sos aż zgęstnieje.
  6. Mięso podawać z sosem, pokrojone na plastry.