Wyszukiwarka
mostek w sosie cebulowym
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2,5 kg mostka wołowego bez kości
- 6 posiekanych cebul
- 6 ząbków czosnku drobno posiekanych
- 230 ml przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 liść laurowy
- 6 marchewek pokrojonych w palsterki
- W dużym garnku żeliwnym rozgrzać oliwę i obsmażać wołowinę ze wszystkich stron aż się zarumieni. Wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Dodać do garnka żeliwnego cebulę i smażyć przez 7 minut. Dodać czosnek i smażyć przez 1 minutę. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, tymianek, liść laurowy i paprykę.
- Przełożyć mięso do sosu. W razie potrzeby dolać wody aby mięso było przykryte. Przykryć i wstawić na 3 i 1/2 godziny do piekarnika nagrzanego do 160ºC. Co jakiś czas polewać mięso sosem.
- Pół godziny przed końcem pieczenia dodać marchewkę i wymieszać
- Wyjąć mięso i gotować sos aż zgęstnieje.
- Mięso podawać z sosem, pokrojone na plastry.